Drobiowe klopsiki pieczarkowe w lnianej panierce

DROBIOWE KLOPSIKI PIECZARKOWE W LNIANEJ PANIERCE: 150g mielonego mięsa z piersi kurczaka, 3-4 pieczarki, 0,5 drobno posiekanej cebulki, 20g odtłuszczonego lnu mielonego, 1 białko jaja, kilka liści sałaty, 1-3 rzodkiewki, szczypiorek, ocet winny, 10g oleju lnianego, sol, pieprz, słodzik. Wartość odżywcza (wraz z surówką): 44g białka, 10g węglowodanów ( w tym większość błonnika z lnu), 11g tłuszczu. Przygotowanie: połączyć mielone mięso z drobno posiekana cebulka i posiekane pieczarki, uformowane z mięsa klopsiki najpierw obtocz w białku, a następnie w mielonym lnie, smaż klopsiki na oleju. Liście sałaty porwij na kawałki, dodaj resztę składników, polej sałatkę sosem przyrządzonym z 5g oleju, octu winnego, odrobiny słodzika, soli i pieprzu .